“Nasıl göremiyor” diyor bir fikri savunan, savunmayan diğeri için
Diğeri, beriki için “kör mü” diyor;
“Düşüncesinin hiç bir mantığı yok”
Mantık nedir?
Seri katillerin yada büyük yıkımların baş aktörlerinin bir mantığı, “nedenleri ” vardı. ( iyi- kötü, doğru-yanlış ayrı konu)
Kime göre neye göre mantık, nasıl şekillenir,
neye hizmet eder ? ( sevilme, onaylanma ,ait olma, kendini gerçekleştirme gibi diğer değişkenlerle nasıl çalışır)
Insan nasıl çalışan bir sistem irdelenmeden arızalar anlaşılabilir mi,
İnsanın kullanma kılavuzu elimizde mi?
*
Kaos, kriz zamanlarında, ölüm yaşam çizgisinin belirdiği anlarda başka bir şey yana yana ortaya çıkar; ‘yaşamak isteyen bir şey’ …
Orada , çoğu zaman başka bir mantık direksiyonu alır.
*
Bilimin bildiği, beyinde korteks ve de sürüngen-ilkel beyin, namı diğer amygdala mevcut.
Amigdala temel savaş-kac refleksinin geldiği yerdir ‘tehdit algısına duyarlı , tepkisel-duygusal yapı’
Prefrontal korteks, beden işlevlerinin-duyguların düzenlenmesi, tepkilerin ertelenmesi, empati, sezgiler, sosyal beceriler, plan, kontrol, mantık, problem çözme, düşünce, ayrıntılı düşünme, yöneticilik gibi yetileri taşır.
Kriz, kaos yada hayat memat anlarında, ‘ hayatta kal’ yapı-amigdala alarm verir. Bireysel ve toplumsal terör, şiddetin saldığı korkuyla aktive olabilir yada hayatın döngüleri bunu halihazırda yaşatır; ‘ayağımın altındaki toprak kayarken, neye guvenebilirim ?’
Amigdala aktive bir insan-sistem, ki an itibariyle korku tuşuna basılı ve ihtiyaçları giderilmemiştir, en temel güdüsü olan hayatta kalmaya odaklıdır, o kanaldan çalışır (Maslow un hiyerarşisinde alttaki basamaklar hayatta kalmayla ilgilidir. Hayatta kalma, güven,sevgi , anlam ihtiyaç ve bağlantıları nasıl yapılanmış ayrı ayrı yazılar konusu )
…
Soru şu
‘ Benim gibi değilsin, o halde tehditsin’ kısayolu ne ara oluşur , farklı ‘düşünen'( uzaylı değil ama insan) neden ‘varlığıma tehdit’ olarak algılanır, bunun fanatizmle ne ilgisi vardır ?
Fanatizm bir tezahürdür , semptomdur, zira tutunmaya varan bir özdeşleşmeye işarettir, haklı olma ihtiyacının yokedici yüzüdür.
İnsanın fikri-inancı, diğerlerine dünyayı neden dar etmek zorunda,
Haklı olmak, hayat memat meselesi haline ne diye gelir?
‘Haklıyım’ tutturması, haksız olma ihtimalinden ölümüne korkuyu, ve o ölümüne korku, bir ihtimal yaşamın uyuyan potansiyelini bağrında saklar.
‘Insan olmak ‘ yolculuğu, birbirimizi yok etmeden yaşamanın bir yolunu bulmak dâhilindeyse, insanın asıl derdi kiminledir, nedir ?
Yargılanmaya, dışlanmaya, anlaşılmayışa içeriden yükselen şefkat değil öfke ise, kucaklama değil ayrılıksa, yargılayan-dışlayandan yok farkımız, aynalanmaktayız.
*
Acı ve ayrışma, şefkati ve birliği doğurmak,
Insanın yapısı, yaşamın özüne anlayışımızı büyütmek durumunda…
“Kendi karanlığını bilmek, diğer insanlarınkiyle başetmenin en iyi yoludur” C.Jung
Psk.Alev A.Topçu
24.4.2019