Akran Zorbalığı

Yaygın kanı, akranlarına zorbalık, taciz, haksızlık edenlerin, psikolojik sorunlara veya sağlıksız ev koşullarına tepki olarak 
saldırdığı yönünde. Ancak daha yakından bakılınca başka değişkenlerin varlığı anlaşılıyor.

California Üniversitesi’ nde yapılan Davis Araştırmasında, okullarda sosyal hiyerarşide yukarı tırmanmak için stratejik olarak saldırganlığın kullanıldığı tespit edilmiş. Araştırmayı yapanlardan Robert Fellis, American Journal of Sociology’de  yayınlanan makalesinde, “…zorbaca davrananların, sosyal merdivende yükselmek için rakipleri olma olasılığı daha yüksek olan kendi arkadaşlarını ve arkadaşlarının arkadaşlarını hedef almalarını beklemeliyiz “diye belirtiyor. Birbirleriyle yakın bağları olan arkadaşların, aynı kulüpler, sınıflar, spor dalları ve flört gruplarındaki pozisyonlar için rekabet ettikleri, bunun da çatışma ve saldırganlık riskini arttıracağı eklenmiş. 
Aynı çalışmada, bir okul yılı boyunca Kuzey Carolina’da 3.000’den fazla 8, 9 ve 10. sınıf öğrencilerinin katıldığı, uzunlamasına bir sosyal ağ çalışmasında, bir okul yılının sonbaharında arkadaş olan gençlerin zorbalık yapma olasılığının, aynı okul yılının ilkbaharında üç kattan fazla olduğunu bulunmuş. Ayrıca, yapısal olarak eşdeğer sınıf arkadaşlarının – zorunlu olarak arkadaş olmayan,ancak ortak birçok arkadaşı paylaşanların birbirlerine zorbalık yapma veya başka bir şekilde mağdur etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu görülmüş. Araştırmacılar, zorbalığın depresyon ve anksiyete semptomlarında önemli artışlarla ve okula bağlanmada önemli düşüşlerle ilişkili olduğunu belirtmekte. 
*
Zorbalığın psikolojik-duygusal eksikliklere, empati açıklarına veya sorunlu aile yapısına karşı bir tepki olarak ortaya çıktığı görüşünün aksine,  intikam almak, öne çıkmak veya bir rakibi yok etmek amacını taşıyabildiği görülüyor. 
Akran zorbalığını önleme programlarının düşük başarı oranlarının bir açıklaması, agresif davranışların sosyal ödüllerle desteklenmesi nedeniyle, statü kazanmak- korumak için zulmü kullanan zorbanın saldırgan davranışlarını değiştirme gereği duymaması olabilir.

Kaynak:Nama Newsletter, Mart 2021

Psk. Alev T.

5.11.2021

#akranzorbalığı
#günlükpsikoloji

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/kozmikpsk/public_html/wp-includes/functions.php on line 5221