Bu yazı , insan-kendilik-evren & sevgi-bilgi ilişkileri kapsamında , kadim disiplinlerden astrolojinin rolünü değerlendirmeyi amaçlıyor.
- Evrensel Anlayışa Yol olarak Astroloji “ Evrenin Neresinde Kendinin Neresinde ? “
Dane Rudhyar şöyle ifade ediyor;
“ Astroloji bir dildir. Anlarsanız gökler size konuşur” [Astrology is a language.If you understand this language the sky speaks to you.”]
“Astrolojinin amacı ruhun simyasıdır, kaos u kozmos a, kolektifi bireysel ve yaratıcı kimliğe dönüştürmek…Astrolojinin amacı yolda karşılaşacaklarımızı söylemekten daha çok ,onları nasıl karşılayacağımızı anlatmak ve karşılaşma için temel nedeni bulmaktır. Hangi nitelik, içimizdeki ne tür bir güç, özel dönemlerden geçmemiz için ihtiyacı duyulan?… Bir birey olarak tamamlanmamız için…”
Oğuzhan Ceyhan Astrolojinin Tarihi I.Bölüm’de şöyle belirtiyor;
“İlk kitaplarından birinde Rudhyar astroloji’den “yaşamın cebiri” olarak söz etmektedir: Astroloji, eğer neleri yorumlayabileceğine ve anlam verebileceğine yakından bakarsak, daha büyük bütünlerin zaman ve mekan içindeki yapısının daha küçük bütünlerin yapısal gelişimleriyle bağlantılı olduğunu anlatan sembolik bir dil gibi görünmektedir. Gerçekten de astroloji bütünsel bir felsefi yaklaşımın varoluşa pratik şekilde uygulanmasıdır. Bu felsefeye göre, her var olan bütün daha büyük bir bütün içinde bulunmaktadır ve o bütün de daha büyük bir bütünde bulunan küçük bir bütündür. Bu nedenle varoluşsal aktivitelerin organize sistemleri hem daha küçük bütünleri içerirler hem de daha büyük bir sistemin içinde bulunurlar.”
Bütün ve parçaları arasındaki ilişki -etkileşim ( evren – diğer parçalar ve insan) in varlığı kabul ediliyor ve araştırılmaya devam ediliyor. ( String Teorisi ) Bir micro kozmos olarak insanın kendini tanıması, parçası olduğu evren ( macro-kozmos ) bilgisinden ayrı düşünülebilir mi?
Hermes , “Gökyüzünde ne varsa yeryüzünde de o vardır” demişti.
Göklerin ve evrenin bir dili olarak astroloji, insanı (micro) evrene (macro) bağlar; bütünün işleyişi ve insan sistemi arasındaki benzerlikler, eş zamanlılıkların tespiti yoluyla bütündeki parçayı, parçadaki bütünü idrake pencere açar.
2. Sentez Yolu Olarak Astroloji Yargı dan “Değerlendirme” & “Anlama”ya & Dualite den Bir’ e
“İçinizdeki Gökyüzü” Yedi İlke’de Steven Forest şöyle belirtiyor;
“Astrolojik semboller nötr yani tarafsızdır. İyi semboller ve kötü semboller yoktur. “
İnsan deneyim boyutunda zaman zaman kapıldığımız, kendini-olay-durumları “yargı” olarak gösteren dualite / kutupsallık , evrenin işleyişine bakıldığında nerede duruyor?
Oysa, “Tabiat hata yapmaz”.
Karşıt görünenlerin birlikte nefes aldığı evrensel işleyiş, insan deneyiminin biricikliği ( 8 milyar ihtimalde bir iz ) ve sonsuz çeşitliliği düşünüldüğünde, içimizde ve dışımızda uyumsuz görünenlere başka türlü bakmanın bir yolu olabilir mi?
Bu noktada, yargılamak ve değerlendirmek/ anlamak arasındaki farka dikkat çekmeli;
“Değerlendirmek pozitiftir. Yargılar negatif. Anlamak, tabiatı gereği genişletici, yargılar sınırlayıcıdır. Anlamak size seçim özgürlüğü verir, yargılamak kendi davranışınızı ve diğerlerininkileri daraltır, sizi diğerlerinden ayırır. Yargılar öznellik taşır, değerlendirmek objektiflik. Bu bağlamda değerlendirmek akılcı ve bilimsel iken, yargılar duygusallık ve haklılık iddiası taşır” (Robert C. Jameson)
“Anlamak için bak”manın bir aracı /yolu olarak astroloji , neden-sonuç bağlantılarına dair derinleşme, yargıdan çok anlamaya ve berrak bir bakışa yönlendirebilir.
Nitekim;
“doğum haritası bir insanın gelişime doğru izleyebileceği en mutlu , en doyumlu ve ruhsal olarak en yaratıcı yolun bir plan taslağıdır”. Steve Forest İçinizdeki Gökyüzü Yedi İlke
Bu bağlamda , astroloji, zorlanmalarımızın geldiği yeri tanımlamak yoluyla anlam arayışı ve potansiyelini gerçekleştirmesi noktasında kişiye destek sağlayabilir, kullanma kılavuzunu bilmek özyönetimde beceri ve dayanıklılığımızı güçlendirme potansiyeli taşır.
3. Sevgiye Yol Olarak Astroloji
” Nosce te Ipsum ” ; Kendini Bil
Mısır öğretilerinde, Latinde, Yunanda, Şaman kültürlerinde, Uzak Doğuda , Tasavvufta… Karşımıza çıkan kadim söz…
Spinoza, “Anlamak sevmenin başlangıcıdır” der.
Bilmek ve tanımak anlamayı; anlamak, sevgiyi getiriyor demek mümkün müdür?
Uzun zamandır tanıdığımız ve sevdiğimiz insanları düşünelim. Zamanla, bir insanı tanıdıkça , onu olduğu gibi kabulün ve sevmenin el ele gittiği, çıkarımlanabilir. ( her genelleme istisnaya tabidir.)
“Kendi” ile ilişki de, bu anlamda benzerdir ; kendini suçlamak yerine ,kendini anlama, kendini kabul ve sevmeye destektir. Kendini tanımak / bilmek , kendiliğinde iyi-kötü gibi karşıtlıkları anlamlandırmayı ve sentezlemeyi de içeriyorsa, yargıdan “anlama”ya dönüşüm, kabul ,sevgi ve şefkate açılmak da demektir.
İnsanpuzzle’ın kayıp parçalarını keşfetmenin, uyumsuz görünenleri anlama, onlarla barışma hatta onları kullanır hale gelmenin bir yolu olarak astroloji, sevgi ve şefkat temelli bir “bütünlük” yolunda destekleyici ve güçlendirici bir vasıta olabilir.
4. Bilgiyle İlişkilenmeye Ayna Olarak Astroloji
Bilişsel Uyumsuzluk , Cognitive Dissonance ( Festinger 1957) kavramından bahsedelim;
Psikolojide yer etmiş bu teori ,insan olarak aynı anda farklı/ çelişen düşünce inanç hatta davranışlara sahip olduğumuzda rahatsız hissettiğimizi söyler.
Neden ?
Kendi içinde uyumlu bir bütün yaratmak adına – olsa gerek – içimizde uyumsuzlukları silme, yumuşatma , bunu yapamadığında değişim yaratma yoluna giden bir “rahatsız“ taşıyor olabiliriz.
Bu bilgi , herhangi bir öğrenme süreciyle nasıl ilişkilidir?
Sisteme giren yeni veriler ,eskiyle uyumsuz olduğunda yada eskiye meydan okuduğunda , ya da halihazırda mevcut davranış modellerimiz, alışkanlıklarımızla uyumsuz göründüğünde rahatsız hissetmek bir yanıyla normaldir. (bknz.cognitive dissonance)
Psikolojide yer alan diğer bir kavram, “ileriye ket vurma” yani geçmiş öğrenmelerimizin , yeni öğrenmelere negatif engelleyici etkisi de bu noktada anlamlıdır.
Aynı anda bilgiye açık ve kapalı, cesur ve korkan, değişmek ve olduğu gibi kalmak isteyen, savunmaya geçen taraflarımızı görmek mümkün.
Gelişim baskısıyla gelen öğrenme çabası, bilmiyor olma ihtimaline açık olmanın tedirginliği de taşıyor olabilir.
Steve Jobs’ın bir sözünün yeri;
“Stay hungry stay foolish, Aç kalın /aptal kalın”
***
Astroloji, “insan olma” deneyimine matematik tabanlı, objektif yöntem sunan bir çalışma alanı/disiplindir.
” Yıldızların doğasına aşina becerikli bir insan, onların pek çok etkilerinin önüne geçmeye ve bu etkiler gerçekleşmeden önce kendilerini bunlara hazırlamaya muktedirdir. Öngörü, gelecekteki olayların sanki şu an gerçekleşmiş gibi tecrübe edilmelerini sağlayarak ruhu duruma alıştırır sakinleştirir ve yaşayacakları sükûnet ve metanetle karşılamaya hazırlar.” Ptolemy, Tetrabiblos
Psk. Alev A. Topçu 4.7.2018
Kaynaklar:
Steven Forest, İçinizdeki Gökyüzü
Oğuzhan Ceyhan, Astrolojinin Tarihi
Evaluation vs Judgement, Robert C. Jameson