Hayaletler Gerçek mi?

İstikrarlı Belirsizlik ( Stable Ambiguity ) İlişkiler evreninde reddedilme olağan ,aralıklar kabul, kaç-kovala hatta, sevimli. Ancak ,zamanın ilişki kültüründe, bunların dışında, tamamen belirsizlik paterni taşıyan yeni bir durum var. 2 kişiden en az birinin kalıcı bir belirsizlik hissettiği yada  gerçekten  takdir edildiğini, beslendiğini hissetmediği bir atmosferi içeren durum İstikrarlı belirsizlik olarak isimlendiriliyor ve dijital devrimle yakından bağlantılı.    

Belirsiz ilişkileri sürdürme ve ayrılıkları uzatmaya yönelik taktiklerin tümü,  istikrarlı belirsizlik denilen kavramın dahilinde. Yalnız kalmak istememek ancak samimiyet inşasına tam olarak girmeye de isteksiz olmak – yalnız hissetmeyecek kadar istikrarlı ve var, yakalandığını hissetmeyecek kadar yok olmak. Biraz ondan biraz bundan, bir ilişkide tanımlanmamışlığı kalıplaştıran, bulanık çizgilerin özgürlüğünün bir karışımına sahip bir model.  Dijital zamanlarda daha fazla seçenek , izleme arzusu, bir şey kaçırıyorum hissi ( FOMO) bu belirsizlik iklimine etki etmekte.

Ghosting ( ortadan kaybolma ) en sık rastlanan istikrarlı belirsizlik feomenlerinden. Konuştuğunuz kişinin, bir var bir yok olması yada hiçbir açıklama yapmadan ortadan kaybolması durumunda bir hayaletle karşılaştınız, tebrikler   ( ben gidiyorum cümlesinin dahi edilmemesi …)   Hayalet, genellikle artık ilgilenmediğini bildirmek zorunda kalmayacağını, takip edilenin  “ip ucu”nu alacağını umar, direkt yüzleşmek yerine ortadan kaybolmayı tercih eder. Hayaletin muhatabı, “ yoğun çalışıyor olmalı, çok hevesli görünmek istemiyor. Anlayış göstereyim vb” iç görü çabalarında olsa da süren belirsizlik-sessizlik, kendinden şüpheye dönüşebilir; “Onu gücendirecek bir şey mi söyledim, yanlış bir şey mi yaptım? Sevilmeye layık değil miyim vb” Kişi, durumla ilgili veri-bilginin yokluğunda, boşlukları kendisi doldurur ve sıklıkla boşluğu doldurduğu , gerçekliğin kendisinden daha yıkıcıdır. Belirsizlik içeren durum-hayaletle karşılaşıldığında, kişi ne yapabilir ? Karşıdaki kişinin bu tavrının nedenini bilmediğini kabul etmek, diğeri ve kendisi arasındaki ayırımı yapabilmek, boşluğu doldurduğumuz materyalin ( sevilmeye değer miyim vb ) kendi değer dinamiklerimizden yansıyan olduğunu görmek ve iç görü kazanmak ,  karşımdaki benim için ne hissediyor diye düşünmek yerine , ben böyle bir tavra layık mıyım ve böylesi bir durumda  kalmayı seçiyor muyum sorusunu sormak önemli.  

Toplumsal dokuda, empati kaybının – başkaları üzerindeki sonuçlarına bakılmaksızın bencilliğin teşvik edilmesinin bir yansıması olarak ghosting, dijital aracı-aramızdaki ekranın  karşımızda bir insan olduğunu hissetmeyi zorlaştırmasıyla ilişkili de olabilir, oysa, metin mesajlarımızın  ucunda bir insan var ve sanal olarak iletişim kurma yeteneği başkalarına kötü davranma, bir  var bir yok olma hakkını vermiyor, bu yeni normal ne sağlıklı ne de normal.

İlişkiler saygılı ve kesin bir şekilde bitirilebilir ki başlamaktan belki daha ayırt edici ve en az başlamak kadar önemli olanı bitirme becerisidir. Nezaket ve dürüstlükle hareket etmek tarafların, bir sonraki ilişkisine hayal kırıklığı ve güvensizlikle girmek yerine net bir kafa ile girmesine izin verir.

İlişkilerde güvenilirlik;

Güven iklimini beslemeye biraz da buradan başlanabilir mi? 

#relationship accountability 

#beahumannotaghost . 

Alev T.

15.10.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/kozmikpsk/public_html/wp-includes/functions.php on line 5221