Dünya Sağlık Örgütü Ruh Sağlığı tanımı, “…bireyin kendi yeteneklerinin farkına vardığı, yaşamın normal gerginlikleriyle başa çıkabildiği, üretken ve verimli bir şekilde çalışabildiği ve içinde yaşadığı topluma katkıda bulunabildiği bir iyilik halidir ( WHO 2001a, s.1)
Ruh sağlığı , ruhsal hastalığın yokluğundan daha fazlasıdır, çünkü tanımda belirtilen durum ve yetilerin her biri kendi içinde bir değere sahiptir.Sağlığın, kendini , başkalarını ve çevreyi içeren bir denge durumu olarak tanımlanması , topluluk ve bireylerin onu nasıl geliştirebileceklerini anlamalarına da yardımcı olur.
Ne ruhsal ne de fiziksel sağlık tek başına var olabilir. Ruhsal, fiziksel ve sosyal işlevsellik birbirine bağlıdır. Ruh sağlığı , bireysel faktörlerden ve deneyimlerden , toplumsal yapı ve kaynaklardan , sosyal etkileşimler ve kültürel değerlerden etkilenir. Gündelik yaşamda , okulda, evde, sokakta ve işte yaşananlar ruh sağlığımızı etkiler. ( Lahtinen, Riikonen, Lahtinen 1997; Lahtinen ve ark 1999) Buna karşılık tek tek bireylerin ruh sağlığı da bu alanların her birindeki yaşantıyı , dolayısıyla da toplum sağlığını etkiler….
‘Bir yandan, milyonlarca doları hastalık odaklı bireysel müdahalelerin geliştirilmesi için harcarken, öte yandan günlük deneyimlerimizin bize ne anlattığını, yani toplumumuzu nasıl örgütlediğimizi, bireyler arasındaki karşılıklı etkileşimi ne ölçüde teşvik ettiğimizi ve birbirimize duyduğumuz güven ve ilginin derecesi gibi sağlığımızın en önemli belirleyicilerini büyük oranda görmezden geliyoruz (Lomas 1998 s. 1181)
Kaynak: Ruh Sağlığını Güçlendirme: Kavramlar, Kanıtlar, Uygulamalar, Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları, 2020
#ruhsaglıgıguclendirme #birlikteyap